fbpx
2020.01.22. 18:00
A Magyar Kultúra Napja - Évfordulók viharában Zenekari koncert
Gyulai Vigadó
Jegyvásárlás
Megosztás

1989 óta ünnepeljük meg január 22-én a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le nemzeti imánk, a Hymnus kéziratát. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát 1853-ban Erkel Ferenc indította útjára, akinek a Hymnus megzenésítését is köszönhetjük. Együttesünk tagsága ma az Operaház muzsikusaiból áll.


A magyar kultúra napján egy különleges történelmi áttekintést adunk közönségünknek kiváló magyar komponisták műveiből. 2020-ban több zeneszerzőről is megemlékezhetünk, hiszen Mosonyi Mihály 150, Dohnányi Ernő 60, Farkas Ferenc 20 évvel ezelőtt tért örök nyugovóra. Ugyanakkor az egész világ ebben az esztendőben ünnepli Beethoven születésének 250. évfordulóját is, akinek életműve Magyarországon sok szálon kötődött Erkel és a Filharmóniai Társaság tevékenységéhez. A magyar klaszszikus zene atyjára, Erkel Ferencre méltóképpen pedig leginkább szülővárosában, Gyulán emlékezhetünk.

Hangversenyünk keretét az ünnepnaphoz kötődően himnikus motívumok adják, hiszen Beethoven István király nyitányában először jelenik meg a későbbi Örömóda dallamtöredéke, a koncertet pedig nem is zárhatja más, mint Erkel eredeti fohászának hallgatóságunkkal közös előadása. A Hunyadi László - nyitány ezúttal mint „az első magyar szimfonikus költemény” hangzik el, s emlékeztet a mű 175 évvel ezelőtti bemutatójára.


Várjuk hangversenyünkre, idézzük meg együtt a magyar zene nagyjait!

A koncert létrejöttét támogatja:

  • Emberi Erőforrások Minisztériuma
  • Erkel Ferenc Társaság
  • Erkel Ferenc Kulturális Központ
  • Gyula város

Közreműködik:
Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara,
Vargáné Menyhárt Zsuzsanna - fuvola

Az est házigazdája: Becze Szilvia

A koncertre a belépés ingyenes.

Tervezett műsor:
Beethoven: István király - nyitány
Erkel: Hunyadi László - nyitány
Mosonyi: Gyászhangok Széchenyi halálára
Farkas Ferenc: Bihari román táncok (fuvolára és zenekarra)
Dohnányi: Ruralia Hungarica (részletek)
Erkel: Himnusz - eredeti változat

Helyszín:
Gyulai Vigadó

Cím:
5700 Gyula, Béke sgt. 35.