A Filharmóniai Társaság története

Több mint másfél évszázados múltra tekint vissza a Budapesti Filharmóniai Társaság, Magyarország legrégebben működő zenekara. 1853. november 20-án elhangzott első koncertjét – hatvan ezt követő hangversennyel együtt – Erkel Ferenc vezényelte.

A bécsi mintára létrehozott Filharmóniai Társaság a Nemzeti Színház, majd az Operaház zenészeiből szerveződő, független, önálló testület, melyet az elnök-karnagy és a választmány irányít. A Társaság élén másfél százados történelme során mindössze tíz elnök-karnagy állt: Erkel Ferenc (1853-1871), Erkel Sándor (1875-1900) Kerner István (1900-1918), Dohnányi Ernő (1918-1960), Ferencsik János (1960-1967), Kórodi András (1967-1986), Erich Bergel (1989-1994), Rico Saccani (1997-2005), Győriványi Ráth György (2011-2014), 2014 februárja óta Pinchas Steinberg irányítja az együttest. A Filharmonikusok nevéhez több mint száz mű ősbemutatója fűződik, köztük olyan kuriózum is, mint Mahler I. szimfóniájának első megszólaltatása 1889-ben. A Filharmóniai Társaság alapszabálya értelmében különleges figyelmet fordít az új magyar zeneművekre: Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Goldmark Károly, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Weiner Leo, Kadosa Pál, Szokolay Sándor számos művet ajánlott vagy írt a zenekarnak, s neves külföldi szerzők – mint Brahms, Dvorak, Mahler, Mascagni, Prokofjev, Ravel, Respighi, Richard Strauss vagy Sztravinszkij is gyakran vezényelték alkotásaikat a Filharmonikusok élén. Az elnök-karnagyok mellett számos kiemelkedő karmester játszott fontos szerepet a zenekar életében, mint Richter János, Artur Nikisch, Sergio Failoni vagy Otto Klemperer, és szinte fel sem lehet sorolni a sok nagynevű karmestert, hangszeres és énekes szólistát, akik a legnagyobb múltú magyar hangversenyzenekar hangversenyein szerepeltek.

A Budapesti Filharmóniai Társaság szorosabbá fűzte kapcsolatát a Magyar Állami Operaházzalés ily módon biztosítja a művészi előrelépés feltételeit. Az „aranykor” méltó folytatásaként a Zenekar célja, hogy nevét a magyar koncertzenekarok élvonalában jegyezzék, kamatoztatva a napi operajátszásból adódó különleges, egyedi zenei jártasságát. A 2011/12-es évadtól olyan vendégkarmesterek álltak a zenekar élén, mint Christoph Eschenbach, Leif Segerstam, Christopher Hogwood, Ion Marin, Juraj Valcuha, Peter Schneider és Jurij Szimonov. A bérleti rendszer keretében a zenekar minden szezonban 10 különböző programot mutat be a Magyar Állami Operaházban, célja, hogy számos új hazai és külföldi helyszínen mutatkozzon be, és ezáltal Magyarország egyik vezető kulturális nagykövetévé váljon.

 
1. Erkel Ferenc
Erkel Ferenc
2. Richter János
Richter János
3. Erkel Sandor
Erkel Sándor
4. Kerner István
Kerner István
5. Dohnányi Ernő
Dohnányi Ernő
6. Ferencsik János
Ferencsik János
7. Kórodi András
Kórodi András
8. Bergel Erich
Bergel Erich
9. Saccani Rico
Saccani Rico
10. Győriványi Ráth György
Győriványi Ráth György
11. Steinberg Pinchas
Steinberg Pinchas