Schonwandt2

2015. június 01.

Robert Schumann - Jelenetek Goethe Faustjából
Vezényel - Michael Schønwandt
Közreműködik: Jochen Kupfer-bariton; Letizia Sherrer, Váradi Zita, Zavaros Eszter-szoprán; Kovács István-basszus; Szappanos Tibor-tenor; Vörös Szilvia, Bakos Kornélia-alt;
Nemzeti Énekkar, Operaház Gyermekkar (karigazgató - Antal Mátyás, Gupcsó Gyöngyvér)

Robert Schumann - Jelenetek Goethe Faustjából

Ki ne hallott volna már a legendás tudósról, aki csillapíthatatlan tudásvágyból vagy éppen az evilági boldogságért eladta lelkét az ördögnek? Valóban létezett Faust, vagy a fantázia szüleménye? Ha létezett, akkor ki volt, mit csinált? Mi igaz a századok folyamán rárakódott történetekből? Mi késztette költők, zeneszerzők, képzőművészek egész sorát arra, hogy alkotásaik főszereplőjének válasszák ezt a hétköznapi embert, aki jó és rossz közt vívódik,aki valamilyen különleges dolog birtokosa akar lenni, legyen az a mindentudás vagy a szerelem.

Megannyi tanulmányt elolvasva sem biztos, hogy megleljük a választ.

Egy biztos:az irodalmi feldolgozások közt tán legnépszerűbb, a goethei életmű fő alkotásaként ismert Faust, számos zeneszerzőt ihletett koncerttermi vagy színpadi mű megalkotására.

Már Goethe életében foglalkoztak a téma zenébe való átültetésével, de azok a költő tetszését nem nyerték el, s egy 1829-ben kelt levelében maga írta: „A zenének a Don Juan karakterében kellene íródnia; Mozartnak kellett volna a Faustot megzenésítenie.”

Robert Schumann: Jelenetek Goethe Faustjából (Szenen aus Goethes Faust) Schumann 1858-ban megjelent oratórikus műve, mely szólistákat, kórust és zenekart foglalkoztat. 1844-ben kezdett hozzá megkomponálásához, de csak 1862. január 13-án mutatták be Kölnben. A szerző feltehetően operának szánta. Az Új Grove Zenei Lexikon a következőket írja a darabról: „A koncertterem és a színpad között ingázik, […] kilenc év alatt írt különféle darabok gyűjteménye, amelyeket csak az kapcsol egybe, hogy mind annak a drámának egyes részleteit zenésíti meg, amelynek egyik része színpadra állítható, másik része csak olvasható.”

Share via emailShare on Facebook+1Share on TumblrShare on Twitter